Del dette
Stell

Vask og stell

Hvordan bør du vaske sokker, undertøy, strømpebukser, ull og annet tøy fra Pierre Robert? Med riktig vask og stell vil du få lengre glede av plaggene dine.

Ulike materialer krever forskjellig behandling. Med riktig vask og stell vil du få lengre glede av dine Pierre Robert plagg.

 

Sorter, sorter, sorter

Sortering er alfa og omega for klesvask. Les vaskeinstruksjonen nøye, og følg de anbefalinger som gjelder for det enkelte plagget. Vaskeanvisningen angir den hardeste behandlingen plagget tåler og er basert på materialets egenskaper og behandling i produksjon. Sorter etter farge, vasketemperatur og anbefalt program. Lyse og mørke farger vaskes separat og ull vaskes for seg selv. Merkelappen angir hvilke fibre plagget består av, og hjelper deg å velge riktig.

 

Nylon

Nylon, eller polyamid, overgår alle andre fibermaterialer i rive- og slitestyrke. Tynne, fine nylonstrømpebukser bør imidlertid vaskes på 40 grader i vaskepose. Vi anbefaler at de henges opp, eller legges flatt til tørk. Bruk gjerne tøymykner, det kan redusere den statiske elektrisiteten som ofte oppleves med nylon.

 

Ull og silke

Ull kan loe og krympe hvis den får for hard behandling. For å bevare ullplagg lengst mulig, må de derfor vaskes på ullprogram, gjerne med lav eller ingen sentrifugering. Velg et vaskemiddel uten enzymer og blekemiddel.

Ikke legg ulla i tørketrommelen, men la det lufttørke. Ull strekker seg lett i våt tilstand, og tunge plagg bør derfor ikke henges opp, men tørkes flatt. Har ulla krympet, kan du forsøke å strekke ut fibrene når plagget er vått.

Ull trenger ikke vaskes like ofte som andre materialer. Ull har antibakterielle egenskaper som forhindrer lukt, og du kan med fordel bare lufte plagget etter bruk.

Hvis du har et ullplagg som har krympet, prøv å strekk det ut mens det er vått.

Silke er finfibret og vi anbefaler håndvask eller tilpasset program i vaskemaskin. Bruk La Mote vaskepose når du vasker silkeplagg i maskin, og sørg for at vaskemiddelet er skånsomt. Våre ullplagg med ull- og silkeblanding kan med fordel vaskes som ull, på ullprogram.

Silke skal ikke i tørketrommelen.

 

Bomull, mikrofiber og modal

Bomullstøy er behagelig, slitesterkt og enkelt å vaske.

Det er innfargingen på tøyet som bestemmer vasketemperaturen. Hvit bomull tåler godt å bli vasket på 60 grader, men med dagens maskiner og vaskemiddel blir undertøy rent også på 40 grader. Pierre Robert undertøy med mønster og farger bør vaskes på 40 grader for å holde på fargene.

Pierre Robert underwear with patterns or colours should be washed at 40C to prevent fading.

Microfiber er et tynt kunststoff som er kompakt men samtidig luftig og behagelig. Pierre Robert bruker microfiber både i sportstøy og noe undertøy. Microfiber bør vaskes på 40 grader, og uten skyllemiddel som kan gå utover elastisiteten i tøyet.

Modal er fremstilt av cellulosefiber som gir god slitestyrke, mykhet og glans. Vi anbefaler maskinvask på 40 grader.

Flere Stories
Ull som har krympet eller blitt spist av møll

Ull som har krympet eller blitt spist av møll

Har du ull som har krympet eller blitt spist av møll? Det er mulig å redde ullklær fra både møll og krymping. Her får du førstehjelp!
Les mer
13 tips til vask og flekkfjerning på ull

13 tips til vask og flekkfjerning på ull

Har du ullklær med vanskelige flekker? Lurer du på om ulla kan vaskes i maskin? Her finner du svarene.
Les mer