Materialer og miljømerker

Hva er ull

Vi elsker ull! Ull er et av våre fineste naturmaterialer, med unike egenskaper som gjør det enestående innenfor tekstilverdenen.
  • Ull er temperaturregulerende. I kulde vil ull virke varmeisolerende, og holde deg god og varm. I varme temperaturer vil tynn ull ha en svalende effekt.
  • Ull trekker til seg fuktighet, og kan holde inntil 30 % av sin egen vekt i væske. I kaldt vær bør man alltid gå med ull innerst, da ull flytter svette og fukt bort fra huden og ut i den ytterste delen av plagget. Dette hindrer at man føler seg våt og begynner å fryse.
  • Ull varmer selv når det er vått. Faktisk så kan ull varme mer når det er vått enn når det er tørt. Når ull trekker til seg fuktighet skapes en reaksjon som frigir varme, og stikker du et termometer i en våt ulldott vil temperaturen stige med flere grader. I gamle dager dyppet norske fiskere vottene sine i saltvann for å genere ekstra varme.
  • Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper. Ullplagg kan (og bør!) ofte luftes mellom bruk og behøver ikke å vaskes så ofte. Ull hindrer også vond lukt og passer ypperlig til undertøy og sokker, mens de bakteriehemmende egenskapene er en av grunnene til at nye mødre anbefales å bruke ammeinnlegg av ull.
  • Ull krøller seg ikke så lett og behøver sjelden å strykes.
  • Ull er flammehemmende. I motsetning til syntetiske materialer som er svært lett antennelige og/eller smelter lett, er ull tungt antennelig. Ullundertøy brukes derfor i forbindelse med verneklær, og man bør ikke kle barn i synstiske materialer som fleece i nærheten av åpne flammer.

 

Så, hva er egentlig ull?

Ull er et animalsk, naturlig fiber som består av hår fra dyr som sau, geit, lama, alpakka, kamel, kanin eller andre dyr. Ullfibre har skjell, i likhet med vårt eget hår, og skjellene kan holde på både luft og vann. Dette er en av grunnene til at ull er både varmeisolerende og fukttransporterende. Ullfibere er også bølgete, eller krusete, noe som bidrar til ullens elastisitet. Mykhetsgraden til ulike ullfibre avhenger blant annet av tykkelsen på fiberen og hvor skjoldete/brusete fiberen er.

 

Hva er spesielt med merinoull?

I Pierre Robert bruker vi nesten utelukkende merinoull. Merinoull har tynnere og glattere fibre enn for eksempel norsk ull. Det klør ikke, og føles mykt og godt mot huden. Merinoullfiber har en bølgete struktur som gjør den svært elastisk, og plagg i merino holder derfor godt på fasongen.

 

Hvorfor klør ull?

Det er tykkelsen på ullfiberen som avgjør om ull klør eller ikke. Dette måles i micron, og «kløgrensen» for ull går på 27 micron.

Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Dette gjør den norske ullen svært slitesterk, og den er ettertraktet som møbelstoff og til gulvtepper. Fordi den ligger over kløgrensen kan den imidlertid klø hvis den brukes rett på kroppen, og de fleste bruker lusekofter og strikkegensere som lag to.

Alt ullundertøy fra Pierre Robert er laget av fin merinoull på 19,5 micron. Dette er langt under kløgrensen på 27 micron og føles mykt og kløfritt mot huden. Fin merino ligger imidlertid over kategorien «ultra-fin merino» som har en tykkelse på 14,5 micron og nedover. For å oppnå denne ullkvaliteten må sauene tildekkes og stå i bås, uten at de får bevege seg fritt på utendørsarealer. Forholdene i produksjon av ultra-fin merinoull er ikke henhold til Pierre Robert Groups standarder for god dyrevelferd.

Hvor mye ull klør er også avhengig av hvor på kroppen ullplagget skal brukes, og de fleste har en høyere toleranse for kløe på føttene. Mange av våre sokker er derfor laget i en ullblanding med tykkere ull enn 19,5 micron merinoull.

 

Hvor kommer Pierre Robert sin ull fra?

Merinoull kommer i all hovedsak fra varme klima. Merinosauer kan leve i Norge, men vil da produsere en annen ullkvalitet med tykkere fibre enn merinosauer som bor i varme land. Pierre Roberts ull kommer hovedsakelig fra Sør-Afrika, men det hender vi kjøper mulesingfri ull fra Australia.

 

Hva med dyrevelferd?

I Pierre Robert er vi opptatt av at alle som produserer klær for oss, både mennesker og dyr, skal ha det bra. Alle våre leverandører må overholde våre Etiske Retningslinjer som inneholder et eget kapittel med strenge krav om god dyrevelferd. Vi aksepterer ikke dyremishandling og kjøper blant annet kun sertifisert, mulesingfri ull. Les mer om Pierre Robert og dyrevelferd.

 

 

Hvorfor sier dere at ull er bærekraftig?

 

Livssyklusen til et klesplagg består av flere stadier som alle kan ha en miljømessig påvirkning, blant annet produksjon av råmaterialet, selve tekstilproduksjonen med tilknyttet kjemikalieforbruk, vask av plagget når det er i bruk, hvor mange ganger plagget brukes, plaggets levetid og hvordan man til slutt kvitter seg med plagget.

 

Råmateriale

Ull kommer fra en fornybar kilde og krever mindre vannforbruk enn for eksempel bomullsproduksjon.

 

Produksjon

Pierre Roberts kjemikalieforskrift gjelder produksjon av alle våre plagg, uavhengig av materiale, og er i henhold EUs Reach-regulativ eller strengere. Farlige og miljøskadelige kjemikalier skal ikke brukes, og kjemikalier skal ikke slippes ut i vann og vassdrag. Kjemikalier som brukes i produksjon av våre ullplagg er redusert til et minimum og er knyttet til vasking av ullen, innfarging og etterbehandling, som hindrer at plagget krymper.  

 

Bruk

Fordi ull er naturlig selvrensende og bakteriehemmende vil plagg laget av ull klare seg lengre mellom vask enn andre klær. Plagg av ull kan ofte luftes i stedet for å vaskes. Vask i vaskemaskin er en av de mest energiintensive stadiene i livssyklusen til et klesplagg, og ull krever derfor langt mindre energi i løpet av bruksfasen enn plagg av andre materialer. Ull holder også lenge, er enkelt å reparere og går gjerne i arv.

 

Kast

Ull er et naturfiber og biologisk nedbrytbart. Det er også mulig å gjenvinne ull, men organisert innsamling av tøy til gjenvinning er foreløpig lite utbredt i Norge. Hele plagg som andre kan ha nytte av bør leveres til gjenbruk hos for eksempel Fretex, Uff eller til en gjenvinningsstasjon i ditt nærområde.

Se våre kategorier for ullundertøy:
Ullundertøy barn | Ullundertøy dame | Ullundertøy herre | Ullundertøy baby

Flere Stories
Svanemerket

Svanemerket

Over 90% av våre ullplagg har Svanemerket: Nordens offisielle og mest kjente miljømerke. Det gir et tydelig signal om at plaggene er laget under anstendige forhold, med omtanke for mennesker dyr og miljø.
Les mer
Om Tencel

Hva er Tencel®?

Tencel® er et av våre mest miljøvennlige tekstilmaterialer. Materialet kommer rett fra naturen og utvinnes av FSC*-sertifisert cellulose fra bærekraftig skogsdrift. Tencel® har mange av de samme gode egenskapene som ull, og klær laget i Tencel® er myke, slitesterke, holder godt på passformen og fører fukt bort fra huden.
Les mer
Derfor er økologisk bomull bedre enn vanlig bomull

Hva er GOTS økologisk bomull?

Det kryr av klær merket med «økologisk bomull.» Men hva betyr det egentlig? Vet du egentlig forskjellen på økologisk og «vanlig» bomull, hva GOTS er – og hvorfor det har betydning?
Les mer