Inspiration

Varför behöver du träningsunderkläder?

Är det nödvändigt att lägga pengar på sport-BH och sport-trosor? Eller kan du egentligen använda vanliga underkläder?

Underkläder som underkläder tänker du kanske. Särskilt om du har mer lust att köpa ett par nya snygga träningstights. Varför bry sig om underkläderna, som inte alltid syns? Men underkläder är egentligen det viktigaste att tänka på vid val av träningskläder. Fel underkläder till träningen kan ha mer konsekvenser än om du väljer "fel" träningstights.

Så:

Vanlig BH ger inte lika bra stöd som en sport-BH

De flesta vet att man bör använda sport-BH under träning. Ändå är det många som tränar med en vanlig BH för att det ger en mer smickrande silhuett. Men det är väldigt kortsiktigt tänkt! En vanlig BH under träningstillfället kan skava, och avsaknaden av riktigt bra stöd kan ge upphov till smärtor i bröst, rygg och nacke - samt att elasticiteten i huden avtar.

Så kallade "hängbröst" kan orsakas av avsaknad av elasticitet i huden och vävnad som håller brösten uppe, och mycket skakande och aktivitet kan göra att vävnaden tänjer ut sig. Därför är det viktigt att ge brösten ordentligt stöd, och ju större bröst du har, desto viktigare är det. Forskning från University of Portsmouth visar på att brösten i genomsnitt tänjer ut sig nio centimeter för varje steg, när du springer, joggar eller rör dig aktivt. En bra sport-BH kan minska denna rörelse med nästan 80 procent, medan en normal BH endast minskar rörelsen med cirka 40 procent.

Når du skal velge sports-bh bør du kjøpe en bh som støtter brystet fra alle sider. Den bør også være uten sømmer, lukninger og merkelapper som kan gnage, og være i et pustende materiale som har evnen til å transportere bort fukt, slik at huden ikke blir klam og svett. Mykere idretter som ikke innebærer mye hopp og sprett, som f.eks. yoga, krever heller ikke så mye støtte. Da kan det være fint å gå for en mer elastisk variant, med f.eks. tynne skulderstropper.


Visste du at …
… en sports-bh må byttes ut oftere enn vanlige bher? Siden sports-bhen blir utsatt for både hard belastning, svette og hyppig vask, blir elastisiteten i stoffet og dermed støtteevnen redusert med tiden. Trener du tre ganger i uken kan du regne med en holdbarhet på 8–12 måneder, etter dette vil støtten gradvis forringes.

 

Nei til nysgjerrige truser

Men trusa vi bruker, har den noe å si for treningen? Dette lille plagget blir ofte glemt når du pakker ned treningsantrekket, men du husker den fort når treningen er i gang, og den ikke sitter som den skal. Når du må stoppe opp gang på gang, for å dra den ut av der den ikke skal være. 
Derfor trenger du en underdel som du ikke merker at du har på. Den skal sitte godt, puste og ikke ha blonder, sømmer eller merkelapper som kan gi friksjon på huden og lage gnagsår. 

 
Vi kvinner vet også hvor viktig det er å passe på bakteriebalansen der nede. Har du plager med denne balansen, er det ekstra viktig å være nøye med å bruke en boxer i teknisk, svettetransporterende stoff når du trener. Klamt undertøy kan nemlig gi grobunn for infeksjoner. Og selv om du synes g-streng ser finest ut under tightsen, kan svetten og friksjonen lett få uvelkomne bakterier til å vandre nedover den tynne stoffstripen. Om du er redd for at trusa skal synes gjennom klærne kan du heller prøve den nye sportsboxeren fra Pierre Robert, med usynlige kanter som ikke lager søkk i huden.

 

 

Vaselin-trikset
Visste du at du kan forebygge gnagsår ved å smøre litt vaselin under bokseren og bh-en? Dette er spesielt smart under sykling og spinning!


Kilder: aftenposten.no, kk.no, iform.nu

Mer Stories