Hvem lager klærne våre

#IMadeYourClothes: Gårdsbesøk i Sør-Afrika

Vi vet ofte ikke nok om sauegårdene som produserer ull for oss i Sør Afrika. Men som klesprodusent står vi til ansvar for det som skjer i vår leverandørkjede, helt ned til sauegården. Derfor har vi bestemt oss for å lære mer.

1700 meter over havet i Sør-Afrika ligger Winston Farm. Her bor 6000 merino sauer, 500 kyr, 20 hester, 4 gjeterhunder og 15 fast ansatte, samt familien Miller i 3 generasjoner.

De tar gledelig imot besøk fra Norge. Vi er her for å se, hilse på og få bedre innsikt i hvem som lager ull for Pierre Robert. Visitten er uformell, men er del av et større arbeid for å lære mer om våre ulleverandører. Pierre Robert er en av flere norske produsenter i en kartleggingsstudie drevet av NORAD og Etisk Handel Norge. Studien ser blant annet på arbeids-, sosial- og miljøforhold på sørafrikanske ull- og mohair-gårder.

Studien viser at forholdene på sørafrikanske gårder er relativt gode, men med et definitivt rom for forbedring. Blant lyspunktene sier rapporten at sørafrikanske arbeiderlover gir god beskyttelse for gårdsarbeiderne. Regelverket er på linje med ILOs krav og Etisk Handels standarder, og studien viser at gårdene følges opp og kontrolleres jevnlig av myndighetene. Alle gårdene i studien hadde fått besøk det siste året.

James Miller, gårdeier på Winston Farm.
James Miller, gårdeier på Winston Farm.

Tilbake på Winston Farm forteller nåværende eier, James Miller, at gården har vært i familien i 5 generasjoner, siden 1860. Han beskriver gården som et «familiemiljø,» også for de ansatte. Mange av arbeiderne har bodd på gården i flere generasjoner, noen i 40 år. Over tid har forholdene for arbeiderne blitt forbedret. Boligene er enkle, men har innlagt strøm og vann. Barna hentes hver dag med skolebussen, og har under ingen omstendigheter lov til å delta i arbeidet på gården. De får imidlertid hjelpe til med melking av kuer til egen families forbruk.

Studien til Etisk Handel vitner også om gode forhold mellom eier og ansatte på ullgårdene. Ikke fullt så oppløftende, er lønnsnivået. Lønningene til gårdsarbeidere er lave, og på tross av at mange gårdsarbeidere får kost og losji, så er det mange som sliter med å få det til å gå rundt. Mye av årsaken sies å ligge i ustabile råvarepriser, som gjør det vanskelig for gårdseier å øke lønnsnivået. Men langvarig tørke og miljøutfordringer legger også stort press på gårdsdriften.

Gårdsarbeidere på Winston Farm.
Arbeidere på Winston Farm.

Siden James Miller tok over gården i 2016, har han og familien opplevd den verste langvarige tørkeperioden siden 1933. Vanlig regnfall er 600 ml per år, mens det i 2019 regnet kun 330 ml. Som et resultat er de i ferd med å gå tom for mat til dyrene. Gresset får ikke nok vann til å overleve og vekstperioden er halvert. Miller har derfor innført et strengt program for vannkonservering, med konstant vedlikehold av rørsystem for å hindre unødvendig lekkasje og vannspill.

Tørke spiller også inn på ullmengde og kvalitet, på grunn av mengden støv som legger seg i ullfleecen. Men selv det er tøffe kår, har gården en lang rekke tiltak for å ivareta dyreveldferden. Sauene får ekstra gress og protein pellets når regnet uteblir, og sauer med lam får det beste beitet nærme gården, hvor det også er mindre fare for rovdyr. Winston Farm er sertifisert av Responsible Wool Standard (RWS), som setter strenge krav til dyrehold og velferd. RWS utfører årlige inspeksjoner, og Miller forteller at han setter pris på feebacken de får i etterkant, da det hjelper dem å identifisere områder som må forbedres.

Vil du vite mer? Du kan lese mer i prosjektrapporten på Etisk Handels nettsider.

Les mer om våre fabrikker og de som lager klær for Pierre Robert.

Gladmelding! Etter at Pierre Robert var på besøk i julen 2019, har regnet kommet til Winston Farm ❤️.