Inspirasjon

Trenger du egentlig sportsundertøy?

Er det nødvendig å bruke penger på sports-bh og boxer? Eller kan du like gjerne bruke ditt vanlige undertøy?

Undertøy er undertøy, tenker du kanskje. Særlig om du har mer lyst på en lekker, ny treningstights. Men undertøyet er faktisk en av de viktigste investeringene kvinner gjør når treningsantrekket skal velges. Feil undertøy kan nemlig få større konsekvenser enn om tightsen ikke er perfekt.

 

Derfor holder ikke en vanlig bh

De fleste vet at en bør bruke sports-bh når en trener. Likevel er det mange som velger å bruke vanlig bh, fordi de synes det gir en finere silhuett. Men det er faktisk ganske korttenkt! En vanlig bh øker nemlig sjansene for å få både gnagsår, smerter i bryst, rygg og nakke - og ikke minst – tap av elastisitet i hud og vev på brystet.

Brystene holdes nemlig oppe av hud og vev, ikke muskler. Mye risting kan gjøre at huden og vevet strekker seg, og blir mindre elastisk. For å forhindre dette er det essensielt å gi brystene ordentlig støtte, og jo større bryster du har, jo viktigere er det. Ifølge forskning fra universitetet i Portsmouth spretter brystene gjennomsnittlig ni centimeter for hvert skritt når du løper, enten du spurter eller småjogger. En god sports-bh kan redusere denne bevegelsen med nesten 80 prosent, mens en vanlig bh bare vil redusere bevegelsen med rundt 40 prosent.

Når du skal velge sports-bh bør du kjøpe en bh som støtter brystet fra alle sider. Den bør også være uten sømmer, lukninger og merkelapper som kan gnage, og være i et pustende materiale som har evnen til å transportere bort fukt, slik at huden ikke blir klam og svett. Mykere idretter som ikke innebærer mye hopp og sprett, som f.eks. yoga, krever heller ikke så mye støtte. Da kan det være fint å gå for en mer elastisk variant, med f.eks. tynne skulderstropper.


Visste du at …
… en sports-bh må byttes ut oftere enn vanlige bher? Siden sports-bhen blir utsatt for både hard belastning, svette og hyppig vask, blir elastisiteten i stoffet og dermed støtteevnen redusert med tiden. Trener du tre ganger i uken kan du regne med en holdbarhet på 8–12 måneder, etter dette vil støtten gradvis forringes.

 

Nei til nysgjerrige truser

Men trusa vi bruker, har den noe å si for treningen? Dette lille plagget blir ofte glemt når du pakker ned treningsantrekket, men du husker den fort når treningen er i gang, og den ikke sitter som den skal. Når du må stoppe opp gang på gang, for å dra den ut av der den ikke skal være. 
Derfor trenger du en underdel som du ikke merker at du har på. Den skal sitte godt, puste og ikke ha blonder, sømmer eller merkelapper som kan gi friksjon på huden og lage gnagsår. 

 
Vi kvinner vet også hvor viktig det er å passe på bakteriebalansen der nede. Har du plager med denne balansen, er det ekstra viktig å være nøye med å bruke en boxer i teknisk, svettetransporterende stoff når du trener. Klamt undertøy kan nemlig gi grobunn for infeksjoner. Og selv om du synes g-streng ser finest ut under tightsen, kan svetten og friksjonen lett få uvelkomne bakterier til å vandre nedover den tynne stoffstripen. Om du er redd for at trusa skal synes gjennom klærne kan du heller prøve den nye sportsboxeren fra Pierre Robert, med usynlige kanter som ikke lager søkk i huden.

 

 

Vaselin-trikset
Visste du at du kan forebygge gnagsår ved å smøre litt vaselin under bokseren og bh-en? Dette er spesielt smart under sykling og spinning!


Kilder: aftenposten.no, kk.no, iform.nu

Flere Stories