Merinoull er et av våre fineste naturmaterialer, med helt unike egenskaper som gjør det til superhelten av tekstiler. Les hvorfor plagg i merinoull fortjener fast plass i garderoben.
Hva er ull, og hvorfor er merinoull spesielt?
Ull er et naturlig fiber som består av hår fra dyr som sau, geit, lama, alpakka, kamel, kanin eller andre dyr. I likhet med vårt eget hår har ullfibre skjell, som kan holde på både luft og vann, og det er akkkurat dette som gjør ull unikt! Ullfibere er også krusete, og dermed elastisk.
Mykhetsgraden til ull avhenger blant annet av tykkelsen på fiberen og hvor skjoldete/brusete fiberen er.
Merinoull har tynnere og glattere fibre enn for eksempel standard norsk ull. Dette gjør at merinoull føles mykt og behagelig og kan brukes rett mot huden. Den norske ulla har en grovere og mer "stikkende" overflate (tenk på tradisjonelle strikkegensere) og er derfor lite egnet til undertøy, men perfekt til lag 2!
6 grunner til å elske merinoull
- Merinoull kan brukes mot huden. Ull varmeisolerende, og særlig effektiv uten mellomlag i et annet materiale. Det er lett å merke om du bytter fra bomullsokker til merinoullsokker når det er kaldt.
- Ull trekker til seg fuktighet, og merinoullundertøy trekker svette og fukt bort fra huden og ut i den ytterste delen av plagget. Dette hindrer at du føler deg våt og begynner å fryse.
- Ull kan faktisk varme mer når det er vått. Det skapes en reaksjon som frigir varme, og stikker du et termometer i en våt ulldott vil temperaturen stige flere grader. Da er det fint med sokker i merinoull om du blir våt på føttene.
- Ull er selvrensende og har bakteriehemmende egenskaper, hindrer vond lukt og kan gjerne luftes i stedet for å vaskes.
- Merinoull krøller lite og behøver sjelden å strykes. Perfekt på reise!
- Ull er flammehemmende, i motsetning til syntetiske materialer som er lett antennelige. Undertøy i merinoull brukes derfor i forbindelse med verneklær.
Hvor kommer Pierre Robert merinoull fra?
Merinoull kommer nesten utelukkende fra varme klima. Merinosauer kan leve i Norge, men vil da produsere en annen ullkvalitet med tykkere fibre enn merinosauer som bor i varme land. Pierre Roberts ull kommer hovedsakelig fra Sør-Afrika, men det hender vi kjøper mulesingfri ull fra Australia
Hva med ull og dyrevelferd?
I Pierre Robert er vi opptatt av at alle som produserer klær for oss, både mennesker og dyr, skal ha det bra. Alle våre leverandører må overholde våre Etiske Retningslinjer som inneholder et eget kapittel med strenge krav om god dyrevelferd. Vi aksepterer ikke dyremishandling og kjøper blant annet kun sertifisert, mulesingfri ull.
Er ull bærekraftig?
Ingen nye klær er bærekraftige. Det mest bærekraftige er å ikke lage dem. Men det er ulike grunner til at vi mener ull er et bedre valg enn mange andre materialer, når vi først skal produsere nye klær.
Livssyklusen til et klesplagg består av flere stadier som alle kan ha en miljømessig påvirkning, blant annet produksjon av råmaterialet, selve tekstilproduksjonen med tilknyttet kjemikalieforbruk, vask av plagget når det er i bruk, hvor mange ganger plagget brukes, plaggets levetid og hvordan man til slutt kvitter seg med plagget.
Ull kommer fra en fornybar kilde og et naturmateriale som brytes helt ned ved endt liv. Ull krever mindre vann i råvareledd enn for eksempel bomull, og fordi ull er naturlig selvrensende og bakteriehemmende, vil også plagg laget av ull klare seg lengre mellom vask enn andre klær. Plagg av ull kan ofte luftes i stedet for å vaskes. Vask i vaskemaskin er en av de mest energiintensive stadiene i livssyklusen til et klesplagg, og ull krever derfor langt mindre energi i løpet av bruksfasen enn plagg av andre materialer. Ull holder også lenge, er enkelt å reparere og går gjerne i arv.
Ull kan produseres med henholdsvis få kjemikalier, og alle plagg lages i tråd med vår kjemikalieforskrift som følger EUs Reach-regulativ eller strengere. Farlige og miljøskadelige kjemikalier skal ikke brukes, og kjemikalier skal ikke slippes ut i vann og vassdrag. Kjemikalier som brukes i produksjon av våre ullplagg er redusert til et minimum og er knyttet til vasking av ullen, innfarging og etterbehandling, som hindrer at plagget krymper. Over 95% av vår ull er også Svanemerket, et trygghesstempel som viser at ingen skadelige kjemikalier har blitt brukt - og at plagget er laget med omtanke for mennesker, dyr og miljø - i alle ledd.
Det er mulig å gjenvinne ull, men organisert innsamling av tøy til gjenvinning er foreløpig lite utbredt i Norge. Hele plagg som andre kan ha nytte av bør leveres til gjenbruk hos for eksempel Fretex, UFF eller til en gjenvinningsstasjon i ditt nærområde.
Hvorfor klør ull?
Det er tykkelsen på ullfiberen som avgjør om ull klør eller ikke. Dette måles i micron, og «kløgrensen» for ull går på 27 micron.
Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Dette gjør den norske ullen svært slitesterk, og den er ettertraktet som møbelstoff og til gulvtepper. Fordi den ligger over kløgrensen kan den imidlertid klø hvis den brukes rett på kroppen, og de fleste bruker lusekofter og strikkegensere som lag to.
Alle merinullplagg fra Pierre Robert er laget av "fin merinoull" på 19,5 micron. Dette er langt under kløgrensen på 27 micron og føles mykt og kløfritt mot huden. "Fin merino" ligger imidlertid over kategorien "ultra-fin merino" som har en tykkelse på 14,5 micron og nedover. For å oppnå denne ullkvaliteten må sauene tildekkes og stå i bås, uten at de får bevege seg fritt på utendørsarealer. Forholdene i produksjon av ultra-fin merinoull er ikke henhold til Pierre Robert Groups standarder for god dyrevelferd.
Hvor mye ull klør er også avhengig av hvor på kroppen ullplagget skal brukes, og de fleste har en høyere toleranse for kløe på føttene. Mange av våre sokker er derfor laget i en ullblanding med tykkere ull enn 19,5 micron merinoull.