Materialer og miljømerker

Hva er GOTS økologisk bomull?

Det kryr av klær merket med «økologisk bomull.» Men hva betyr det egentlig? Vet du egentlig forskjellen på økologisk og «vanlig» bomull, hva GOTS er – og hvorfor det har betydning?

Bomull er lett og mykt og det puster. Perfekt til t-skjorter, sokker og truser. Men dessverre, bomull er også litt av et miljøsvin. Ikke-økologisk bomull krever mye vann, gjødsel og sprøytemidler for å vokse. Å dyrke 1 kg bomull krever 10.000 liter vann, og bomull står for omtrent 25% av det globale forbruket av pesticider og sprøytemidler. Med andre ord er det dårlig nytt for mennesker, dyr og miljø, og det er på tide å se seg om etter et bedre alternativ. Det er her økologisk bomull kommer inn i bildet.

Økologisk jordbruk foregår uten farlige sprøytemidler eller kunstgjødsel, bruker mindre vann og er generelt snillere mot miljø og bønder. Topp. Så hvorfor blir ikke alle bomullsklær produsert i økologisk bomull? Kort og greit så er det dyrere (og sluttprisen går opp), og det kan være vanskelig å få tak i nok. Vi jobber med saken, og heldigvis finnes det mer og mer økologisk bomull på markedet.

 

Økologisk bomull er bedre fordi:

  • Det bruker ca 1/10 av vannmengden til konvensjonell bomull. Bomull dyrkes i varme land hvor det ofte er problemer med vanntilførsel og tørke, så vannkonservering i bomullsproduksjon er ekstremt viktig.
  • Det bruker ikke giftige sprøytemidler, som kan skade mennesker, dyr og miljø.
  • Det binder jorden (hindrer utpining og tørke) gjennom blant annet vekseljordbruk, kompostering og naturlig forråtnelsesprosesser.
  • Er totalt sett bedre for miljøet.

 

Men, hva er gots da?

Norge har ingen standard for økologiske tekstiler, og det er fullt lovlig å kalle et plagg for økologisk selv om det ikke er sertifisert av en tredjepart, og selv om bare mindre deler av materialsammensetningen kommer fra økologisk jordbruk. Med andre ord, en spade er ikke en spade når det kommer til økologiske tekstiler. Si at for eksempel at 20% av t-skjorten din er laget av økologisk bomull og resten fra konvensjonell bomullsproduksjon – er det da riktig å kalle den økologisk? Synes du det er forvirrende? Det synes i hvert fall vi. Vi mener også at det kan være villedende, og at det legger for mye ansvar på deg som forbruker. Vi har derfor valgt å gå den litt tungvinte ruten og GOTS-sertifisere vårt bomullsundertøy til barn og voksne.

GOTS står for Global Organic Textile Standard og er en internasjonalt anerkjent merkeordning for økologiske tekstiler. MINST 70% av det ferdige plagget må være laget av økologiske fibre. Våre GOTS-sertifiserte plagg har 92% økologisk bomull i seg. 

Men vent, det er mer! GOTS skiller seg fra andre økologiske merkeordninger ved at de stiller krav til ALLE ledd i produksjonsprosessen, fra spinning til farging og transport, ikke bare til råvaren. Og de er strenge. Veldig strenge. De har fingrene langt ned i grøten og øyne i nakken. For å bli GOTS-sertifisert må hele produksjonsprosessen godkjennes, fra økologisk råvare til ferdig klesplagg. Alle leverandører og underleverandører må sertifiseres. Og ikke nok med det – i tillegg til miljøkrav må hvert ledd leve opp til sosiale krav. Det betyr at arbeiderrettigheter sikres for de som de som lager klærne, de som høster inn på bomullsplantasjen, de som farger tøyet og de som syr det sammen på tekstilfabrikken. 

Og det, det er bra det. 

 

Pierre Robert har et eget GOTS lisensnummer for økologisk bomull.

 

Dette er GOTS:

  • Verdensledende, internasjonal standard for økologiske tekstiler
  • Minst 70% av det ferdige plagget må bestå av økologiske fibre
  • Setter også miljøkrav til prosessering, produksjon, kjemikaliebruk, vannforbruk, avfall, pakning, merking, distribusjon og salg
  • Setter sosiale krav til arbeiderrettigheter inkludert hms-krav, rett til organisering, minstelønn, overtidsarbeid, diskriminering og mye mer

Innen 2021 skal all bomull i Pierre Robert plagg være økologisk. 

Pierre Robert har et eget lisensnummer som verifiserer sertifikatet og som står på alle våre klær laget av økologisk bomull.  Lisensnummeret er søkbart for alle på GOTS sine nettsider

 

 

PS! I stedet for å bytte til allerede GOTS-sertifiserte leverandører har vi i Pierre Robert Group valgt å gjøre en forskjell der vi allerede er. Vi jobber tett med våre leverandører og har fokus på langtidsforhold. Dette gir forutsigbarhet for begge parter og gir oss økt handlingsrom når det kommer til forbedring av arbeidsforhold på fabrikkene.

Kilder: GOTS, Fremtiden i Våre Hender, Aboutorganiccotton.org

 

Kilde: GOTS

Flere Stories
Svanemerket

Svanemerket

Over 90% av våre ullplagg har Svanemerket: Nordens offisielle og mest kjente miljømerke. Det gir et tydelig signal om at plaggene er laget under anstendige forhold, med omtanke for mennesker dyr og miljø.
Les mer
Vi elsker ull!

Hva er ull

Vi elsker ull! Ull er et av våre fineste naturmaterialer, med unike egenskaper som gjør det enestående innenfor tekstilverdenen.
Les mer
Om Tencel

Hva er Tencel®?

Tencel® er et av våre mest miljøvennlige tekstilmaterialer. Materialet kommer rett fra naturen og utvinnes av FSC*-sertifisert cellulose fra bærekraftig skogsdrift. Tencel® har mange av de samme gode egenskapene som ull, og klær laget i Tencel® er myke, slitesterke, holder godt på passformen og fører fukt bort fra huden.
Les mer