Miljø

12 tips til gjenbruk av klær

Redesign, gjenbruk, byttedag, resirkulering og kildesortering. Her er 12 topptips til hvordan du kan gi klærne dine evig liv!

Som tekstilprodusent er vi opptatt av å lage mest mulig bærekraftige produkter. Vi får flere og flere plagg i økologisk bomull, bærekraftig Tencel® og svanemerket ull. Vi er også i gang med å gjennomgå emballasjen vår, for at den i fremtiden skal bli mindre og i mer miljøvennlige materialer.

Men hva som skjer med produktene etter at vi har solgt dem, har vi ikke kontroll over. Der trenger vi hjelp av dere forbrukere til å gi dem et langt livsløp. Brukte tekstiler kan nemlig bli nye for andre, og være fantastiske råvarer for nye ting! I vår hadde vi en challenge på sosiale medier hvor vi oppfordret dere til å legge inn deres beste gjenbrukstips. Og gjett om vi fikk mange gode tips! Her er de 12 beste:

1. Vaskepose av strømpebukser
Ødelagte strømpebukser kan brukes som vaskepose til nye strømpebukser, BH-er og andre ømfintlige plagg. Bare knyt igjen åpningen.
 
2. Gjenbrukbar pose til frukt og grønt 

Slike grønnsaks/fruktposer til å ha med på butikken kan også sys av netting, strømpebukser og lignende.
 
3. Gjør om klær du er lei av ved hjelp av saks.
En lang sommerkjole kan enkelt bli til en fin topp, og cropped jeans og crop tops er superlett å få til. ✂️
 
4. Mye kan bli til buff.

5. Klesbyttefest!
Samle 8-10 venninner eller kompiser, alle tar med klær de ikke lenger bruker og legger i en haug. Et og et plagg vises fram, de som er interessert prøver plagget, og den som har mest lyst på det/har fått færrest plagg får det 😊 Noen tar med noen få plagg, andre tar med en søppelsekk. Erfaringen er at det alltid er noe interessant til alle. Og siden klærne gis bort til folk du kjenner, tar folk gjerne med den vakre kjolen man ikke vil gi til Fretex, men som allikevel bare henger i skapet 😊 I tillegg er noen klesplagg gjerne knyttet til en god historie eller så rare at man må le. Klesbyttefest = nye klær + fest 🎉
 
6. Bruke raknede strømpebukser som stillongs når det er kaldt.
Selv om de er tynne, gir de et ekstra lag med luft som isolerer. Og de blir ikke trange under skinny jeans!
 
6. Sy din egen hårpynt
Sy hårbånd av klær i fine mønstre og stoffer, særlig av fine tørklær og stretch stoffer! Her får du oppskriften på Jenny Skavlans Honey Bunny Bånd 🐰
 
8. Lage slips av jeans

 
9. Det som ikke kan bli buff, kan bli klut. 
Klipp opp gamle lakener, håndklær, skjorter etc. og bruk dem som kluter og filler
 
10. Kjøp og selg brukt.

11. Sy gymbag av gamle jeans!
Jeansen kan også få nytt liv som putetrekk til hagemøblene, duk og veske.
 
12. Bruk kreativiteten på redesign!

Hovedbilde av fotograf Vegard Hartmann for Fretex.
 
Flere Stories
Mikroplast for dummies: En Q&A

Mikroplast for dummies: En Q&A

Det er mye snakk om mikroplast i havet. Men hva er egentlig mikroplast, hvor kommer det fra og hva kan du gjøre for å unngå det?
Les mer
3 grunner til å velge økologisk bomull

3 grunner til å velge økologisk bomull

Usikker på hvorfor du burde velge økologisk bomull? Lurer på hvorfor økologisk bomull er bedre enn vanlig bomull? Her er 3 enkle grunner.
Les mer
Vi oppfordrer alle til å kildesortere!

Slik sorterer du forpakningen fra Pierre Robert

Vi oppfordrer alle til å kildesortere! Visste du at plastkrokene på våre pappforpakningen kan kastes rett i papiravfallet? Krokene skilles ut på gjenvinningsanlegget. Les mer om hvordan våre pakninger skal sorteres.
Les mer