Del dette
Miljø

12 tips til gjenbruk av klær

Redesign, gjenbruk, byttedag, resirkulering og kildesortering. Her er 12 topptips til hvordan du kan gi klærne dine evig liv!

Som tekstilprodusent er vi opptatt av å lage mest mulig bærekraftige produkter. Vi får flere og flere plagg i økologisk bomull, bærekraftig Tencel® og svanemerket ull. Vi er også i gang med å gjennomgå emballasjen vår, for at den i fremtiden skal bli mindre og i mer miljøvennlige materialer.

Men hva som skjer med produktene etter at vi har solgt dem, har vi ikke kontroll over. Der trenger vi hjelp av dere forbrukere til å gi dem et langt livsløp. Brukte tekstiler kan nemlig bli nye for andre, og være fantastiske råvarer for nye ting! I vår hadde vi en challenge på sosiale medier hvor vi oppfordret dere til å legge inn deres beste gjenbrukstips. Og gjett om vi fikk mange gode tips! Her er de 12 beste:

1. Vaskepose av strømpebukser
Ødelagte strømpebukser kan brukes som vaskepose til nye strømpebukser, BH-er og andre ømfintlige plagg. Bare knyt igjen åpningen.
 
2. Gjenbrukbar pose til frukt og grønt 

Slike grønnsaks/fruktposer til å ha med på butikken kan også sys av netting, strømpebukser og lignende.
 
3. Gjør om klær du er lei av ved hjelp av saks.
En lang sommerkjole kan enkelt bli til en fin topp, og cropped jeans og crop tops er superlett å få til. ✂️
 
4. Mye kan bli til buff.

5. Klesbyttefest!
Samle 8-10 venninner eller kompiser, alle tar med klær de ikke lenger bruker og legger i en haug. Et og et plagg vises fram, de som er interessert prøver plagget, og den som har mest lyst på det/har fått færrest plagg får det 😊 Noen tar med noen få plagg, andre tar med en søppelsekk. Erfaringen er at det alltid er noe interessant til alle. Og siden klærne gis bort til folk du kjenner, tar folk gjerne med den vakre kjolen man ikke vil gi til Fretex, men som allikevel bare henger i skapet 😊 I tillegg er noen klesplagg gjerne knyttet til en god historie eller så rare at man må le. Klesbyttefest = nye klær + fest 🎉
 
6. Bruke raknede strømpebukser som stillongs når det er kaldt.
Selv om de er tynne, gir de et ekstra lag med luft som isolerer. Og de blir ikke trange under skinny jeans!
 
6. Sy din egen hårpynt
Sy hårbånd av klær i fine mønstre og stoffer, særlig av fine tørklær og stretch stoffer! Her får du oppskriften på Jenny Skavlans Honey Bunny Bånd 🐰
 
8. Lage slips av jeans

 
9. Det som ikke kan bli buff, kan bli klut. 
Klipp opp gamle lakener, håndklær, skjorter etc. og bruk dem som kluter og filler
 
10. Kjøp og selg brukt.

11. Sy gymbag av gamle jeans!
Jeansen kan også få nytt liv som putetrekk til hagemøblene, duk og veske.
 
12. Bruk kreativiteten på redesign!

Hovedbilde av fotograf Vegard Hartmann for Fretex.
 
Flere Stories
Pierre Robert Group CSR Rapport 2018

Bærekraftsrapport

Vi mener at klær kan produseres på en etisk forsvarlig måte og jobber hardt for å bli mer bærekraftige. Selv om vi har en lang vei å gå, så er vi stolte av det vi har oppnådd. Vår CSR-rapport beskriver det vi har oppnådd så langt, i tillegg til våre ambisjoner for fremtiden.
Les mer
Barneklær av mirakelfiber  – Bra for både kloden, poden og lommeboken!

Barneklær av mirakelfiber – Bra for både kloden, poden og lommeboken!

Det finnes et mirakelfiber som ingen vitenskapsmenn har klart å etterligne. De unike egenskapene til ull gjør det varmt, bærekraftig og kan til og med hjelpe på atopisk eksem!
Les mer
11 måter å gjenbruke strømpebuksene dine

11 måter å gjenbruke strømpebuksene dine

Ikke kast de raknede strømpebuksene dine, det er utallige ting du kan bruke dem til! Og når de ikke kan gjenbrukes, kan de alltid resirkuleres.
Les mer