Del dette
En mer bærekraftig garderobe

Slik får du en mer bærekraftig garderobe

Det er ingen hemmelighet at det mest bærekraftige forbruket er et redusert forbruk. Vi legger stor fokus på kvalitet og funksjonalitet, slik at du skal kunne bruke ditt Pierre Robert-plagg ofte, og igjen og igjen. Vi er også store tilhengere av plagg som kan brukes til ulike antrekk og anledninger, og på den måten redusere antall plagg man har behov for i garderoben. Med en stilren basisgarderobe i gode materialer som ull er det lett å variere antrekket med små justeringer fra dag til dag og sesong til sesong. Du kan også gjøre klesbruket mer bærekraftig ved å vaske riktig og ved å gjenvinne/gjenbruke plagget når du ikke lengre ønsker å bruke det. Slik kan du sørge for mest mulig bærekraftig bruk av ditt Pierre Robert-plagg:

Shopping og bruk

 • Kjøp kvalitet. Det koster kanskje mer der og da, men plagget vil vare lengre, du vil bruke det flere ganger slik at “kost-per-bruk” vil bli billigere i det lange løp.

 • Kjøp kun klær som du virkelig elsker og trenger. Før du impulshandler, tenk deg om – vil du virkelig bruke plagget, hvordan og til hva? Passer det til noe du allerede har, og tror du at du vil kunne bruke det over lengre tid?

 • Unngå å kjøpe klær som ikke passer til noe du har fra før, eller bare til en ting. I stedet, sats på en allsidig garderobe som kan kombineres på mange ulike måter, og styles opp eller ned avhengig av situasjon. En stilren basegarderobe laget av kvalitetsmaterialer som ull er enkel å sette sammen på ulike måter, slik at du kan redusere antallet plagg du har behov for i skapet.

 • Elsker du mote og trender? Mote går ofte i sirkel, og det som er trendy nå har vært trendy før. Hvorfor kjøpe en kopi når du kan få originalen? Før du kjøper noe nytt, sjekk om du kan finne en brukt versjon i en vintage eller bruktbutikk.

 • Forbered deg godt til store salg, slik at du unngår impulskjøp. Gå gjennom det du allerede har, og doner bort eller lever til resirkulering det du ikke trenger. Lag så en liste over hva du trenger før du drar på shopping.

 

Vask og stell

 

 • Fyll opp maskinen. Å vaske med halvfull maskin er IKKE bærekraftig.
 • Vask på lavere temperaturer. Med dagens vaskemidler trenger du ikke vaske alt på 60 grader. Det meste blir like rent på 30 og 40 grader. Alt trenger heller ikke forvaskes, ved å forbehandle flekker sparer du vann og energi.
 • Bruk miljømerkede vaskemidler, sørg for riktig dosering og unngå overdreven bruk av skyllemiddel.
 • Fjern flekken lokalt, uten å vaske hele plagget. Fettflekker kan dynkes i Zalo, la virke i 10 minutter og skylles i springvann. Hold flekken helt inntil springen, med innsiden mot munnstykket. La vannet skylle hardt gjennom flekken.
 • Unngå unødig bruk av tørketrommel. Å lufttørke sparer både klærne dine og miljøet. Det er også langt billigere!
 • Skal du kjøpe ny vaskemaskin eller tørketrommel? Sjekk energimerkingen, og velg helst en maskin med energiklasse A.
 • Ull trenger ikke å vaskes like ofte som klær laget av andre materialer. Ull har naturlig selvrensende og bakteriehemmende egenskaper som forhindrer lukt, og kan ofte luftes i stedet for å vaskes. Ved å bruke en t-shirt eller langermet trøye i ull under andre plagg, for eksempel en bluse i bomull, så kan du spare ytterlige vask ettersom blusen vil holde seg ren lengre.
 • Gjentatt vask er et av de mest energikrevende leddene i livssyklusen til klær og du sparer mye energi på å bruke klær mer enn en gang mellom vask. Mens undertøy og sokker (med unntak av ullsokker) alltid bør vaskes etter bruk så kan de fleste andre plagg brukes flere ganger før du må vaske dem.

 

Ingen sokker i søpla!

 • Klær og tekstiler skal aldri i restavfallet.
 • Hele plagg og tekstiler kan leveres til gjenbruk,for eksempel til Fretex.
 • Singe sokker, hullete strømpebukser, gammelt underøty og andre gamle, ødelagte tekstiler som ikke kan gjenbrukes kan gjenvinnes. Legg dem i en egen pose, skriv "tekstilavfall" på forsiden og lever det til Fretex.
Flere Stories
En bærekraftig skolestart

En bærekraftig skolestart

Det er mye som skal kjøpes inn for å gjøre første skoledag perfekt. Slik kan du gjøre kjøpene dine litt grønnere!
Les mer