Kapsel

Slik kan du kle deg mer miljøvennlig

Eller, er det i det hele tatt mulig å kle seg miljøvennlig? Vi mener svaret er… tja. Det er nok ikke mulig å få et 100% miljøvennlig klesskap, men med smarte valg og en godt gjennomtenkt plan kan du komme godt på vei.

Shopping og bruk

 

 1. Rydd. Start med en grundig gjennomgang i skapet, og vær streng mot deg selv. Doner det du ikke bruker. Resirkuler single sokker. Start med blanke ark. 
 2. Back to basics. Bygg en god basegarderobe i basefarger = et utvalg klær som du kan bruke hver dag, som kan kombineres på mange ulike måter, og som kan styles opp eller ned med tilbehør eller statement plagg. Klarer du dette kan du sette sammen mange antrekk av få plagg. 
 3. Stop before you shop. Tenk deg om – trenger jeg dette? Hva skal jeg bruke det til, når, og hvordan? Passer det til noe jeg allerede har? Vil jeg kunne bruke det over lengre tid? Impulskjøp er ikke bare dårlig for miljøet, det er også roten til mange moteblemmer. Hvis du må legge godviljen til for å få plagget til å passe så hører det ikke hjemme i skapet ditt. 

 4. Sjekk lappen. Hva er plagget laget av? Noen materialer er mer bærekraftige enn andre, og det er stor forskjell på tekniske kvaliteter. Vit hva du kler deg i! Økologisk bomull er mye bedre for miljøet enn konvensjonell bomull, og Tencel er mer miljøvennlig enn viskose. Les deg opp og velg med omhu. 

 5. Kjøp kvalitet. Dette har du hørt før men det er med god grunn. Kvalitet koster kanskje mer der og da, men plagget vil vare lengre. Som bringer oss til punkt seks:
 6. Begynn å handle etter “kost-per-bruk”. En klassisk ullgenser som koster 2000 kr kan du bruke minst 50 ganger de neste 2-3 årene. Den koster da 40 kr per bruk. En 500 kr trendgenser som du bruker 5 ganger før du blir lei koster 100 kr per bruk. NO BRAINER.
   

  Lær deg å reparere klær, så sparer du både miljø og penger.

   

 7. Reparer! Alle klarer å sy i en ny knapp, lappe og sy igjen et hull eller en skjørtekant som har gått opp i sømmen. Er det mer komplekse problemstillinger, ødelagte skinnvarer, glidelåser osv så kjenner du kanskje noen som kan gjøre det for deg? Du kan også levere plagget hos en skredder eller bruke en tjeneste som Repairable. Vi i Pierre Robert mener reparasjoner burde være momsfrie, og er en av aktørene bak Tekstilaksjonens opprop om nettopp dette! 

   

 8. Ull trenger ikke å vaskes like ofte som andre klær. Ull har naturlig selvrensende og bakteriehemmende egenskaper som forhindrer lukt (Skeptisk? Sammenlign med en polyestergenser etter en dags bruk). Bruker du en t-shirt eller langermet trøye i ull under andre plagg, for eksempel en bluse i bomull, så får du ekstra stjerne i boka. Da sparer du nemlig ytterlige vask ettersom blusen vil holde seg ren lengre.
 9. Hvorfor kjøpe en kopi når du kan få originalen? Mote går i sirkel og det som er trendy nå har ofte vært trendy en gang før. Før du kjøper noe nytt, sjekk om du kan finne en brukt versjon i en vintage eller bruktbutikk.
 10. Sats på brukt generelt. Foruten undertøy og klær du bruker innerst mot huden så er det ingen problem å kjøpe alt brukt. Lærer du deg grunnleggende sømteknikker kan du gjøre små justeringer der det er nødvendig.

   

 11. Husk at brukt ikke er det samme som vintage. Det er mange som selger relativt nye brukte klær av god kvalitet på nett. HER KAN DU ALTSÅ GJØRE MANGE DESIGNERKUPP. Våre favoritter er TISE og finn, men det finnes flere andre muligheter.  
 12. Forbered deg godt til store salg. Trenger du ny vinterkåpe til neste år? Nytt ullundertøy til barna i neste størrelse opp? Lag en liste, dra på salg, og HOLD DEG TIL LISTA. Trengte du ikke noe? Da trenger du ikke dra på salg. Det er lett å føle at du går glipp av noe, men du gjør ikke det. Det kommer alltid et salg. 
 13. Bruk din forbrukermakt! Krev endring gjennom gode handlevalg.

 

Ingen sokker i søpla!

Ingen single sokker eller truser skal i restavfallet! Det som ikke kan gjenbrukes kan fortsatt gjenvinnes.

 1. Klær og tekstiler skal aldri i restavfallet.
 2. Hele plagg og tekstiler kan leveres til gjenbruk, for eksempel til Fretex.
 3. Singe sokker, hullete strømpebukser, gammelt undertøy og andre gamle, ødelagte tekstiler som ikke kan gjenbrukes kan fortsatt gjenvinnes. Legg dem i en egen pose, skriv "tekstilavfall" på forsiden og lever det til Fretex.

 

Fellene du bør unngå

 

 1. Du blir ikke mer miljøvennlig av å kjøpe masse nye «miljøvennlige» klær. Det mest miljøvennlige er å ikke kjøpe noe, og bare det du faktisk trenger. Bruk det du har!
 2. Ikke bruk donasjon/videresalg til secondhand som din hovedstrategi. Uansett om du selger det videre etter bruk så er det ikke miljøvennlig om du hele tiden kjøper nye klær!

 

Pierre Robert er stolt medlem av Tekstilaksjonen

Flere Stories
Slik starter du en kapselgarderobe

Slik starter du en kapselgarderobe

Har du skapet fullt av klær, men likevel ingenting å ha på deg? Før du kjøper enda mer - les dette!
Les mer
De 10 shoppingbudene

De 10 shoppingbudene

Har du gått deg vill i jungelen av miljømerker, miljøpåstander og greenwashing? Her er 10 enkle levergeler som gjør det lettere å ta miljøhensyn når du handler klær.
Les mer
Lev i loungewear

Lev i loungewear

Tilbring dagene i det DU helst vil gå i.
Les mer