Bærekraft

Det er aldri bare et plagg

Kan du historien bak klærne du går med? Det som ligger bak hvert enkelt plagg, hver truse og hver singlet; det betyr noe – for deg, for menneskene som lager plagget, for miljøet og for kloden vår. Det er en del av noe større. Et nettverk av prosesser og avgjørelser, fra designerens visjon og valg av råmateriale, til første gang du holder t-skjorten i hendene dine.
Det starter i naturen. Enten det er i en bomullsåker, eller et beitejorde for sauer. Sauehold krever god dyrevelferd. Mulesingfri drift. Plantebaserte materialer kan være en miljøbelastning, mens sprøytemidler kan være skadelige for mennesker som arbeider med dem. Velger du økologisk bomull, er den dyrket uten skadelige kjemikalier eller pesticider, men det finnes også andre materialer som er bedre for naturen enn mange tradisjonelle fibre. TencelTM er et mer bærekraftig alternativ til konvensjonell viskose og er et cellulosebasert fiber fra FSC-sertifisert trevirke. Kapok er et nytt fiber fra trær, som pr i dag gir et av de mest bærekraftige materialene vi kan få tak i.    

 

 

Ut på gulvet - miljø og arbeidsforhold på fabrikken 

Neste steg for et klesplagg, er bearbeidelse av råmaterialet. Det må vaskes, spinnes og farges, før det strikkes eller veves, klippes og sys, og forvandles til ferdige plagg. 

Produksjonsprosessen er et av de mest energikrevende leddene i livvsykklusen til et klesplagg. Vi jobber derfor med nøye utvalgte leverandører, og dyrker gode, langsiktige samarbeid basert på innsikt og tillitt. Mange av våre leverandører er miljøsertifiserte, og alle har systemer for avfallshåndtering, spillvann og kjemikaliebruk.

At et plagg er laget på fabrikk, betyr imidlertid ikke at det er laget av maskiner. Store deler av arbeidet gjøres for hånd. Selv på små plagg som sokker og undertøy. Mange kjærlige hender har sydd og kvalitetssikret alle sømmer, og festet elastikk og hemper. Det er viktig for oss at de som jobber hos våre leverandører har forsvarlige arbeidsforhold, og at ingen mennesker blir urettferdig utnyttet. Vi stiller strenge krav til HMS og arbeiderrettigheter, og ønsker å bidra til større åpenhet i bransjen ved å dele informasjon om fabrikkene vi bruker og opererer med åpne leverandørlister.

 

Gjør bra til bedre 

Det handler ikke om å være perfekt, det er det ingen som klarer. Det det handler om er å legge vår beste innsats i å lage klær vi kan være stolte over. Her på huset verdsetter vi synlighet og åpenhet. Vi har fortsatt mye vi må bli bedre på, men det er potensialet som ligger der som inspirerer oss mest.

Pr i dag er over 90% av merinoullplaggene vår Svanemerket, og alt bomullsundertøyet vårt er laget av økologisk bomull. Det er vi stolte av, men vi må gjøre mer. Med vår distribusjon i dagligvare når vi mange, og vi har derfor ambisjoner om å gjøre mer bærekraftige materialer og produksjon til den nye normen. 

Det siste leddet i et plaggs levetid er det du som står for. Kjøp klær som varer, bruk dem lenge, reparer, doner eller resirkuler. Les deg opp om ulike typer materialer, og støtt krav om åpenhet fra produsenter. Og husk at alt du kjøper har en historie.

Det er aldri bare et plagg. Så ta gode valg. 

Shop The Look

50%
Økologisk bomull
299,00 NOK 149,50 NOK
50%
GOTS
50%
Kapok
50%
Kapok

Flere Stories
For kvinner, av kvinner

For kvinner, av kvinner

Klær skal frigjøre kvinnen, ikke legge bånd på henne. I en verden hvor likestilling fortsatt ikke er oppnådd, mener vi mote har potensialet til å være en positiv påvirkningskraft.
Les mer
Loungewear med klimamerking

Loungewear med klimamerking

På vårens loungewear-kolleksjon har vi for første gang beregnet og valgt å oppgi CO2- og vannforbruk per plagg. Målet er å gjøre det litt lettere å ta gode miljøvalg.
Les mer
Barn skal være varme.

Barn skal være varme.

Barn skal være varme. Så enkelt. Så opplagt. Men langt fra realiteten for alle barn, heller ikke i et av verdens rikeste land. I samarbeid med Frelsesarmeen donerer vi derfor et ullplagg for hvert solgte ullsett til barn.
Les mer