En mer bærekraftig garderobe

Black Friday: slik shopper du smart

Den stirrer tilbake på deg. Den kjolen du kjøpte ved fjorårets Black Friday. Den som du brukte maks 3 ganger, kanskje 4 om du har kjent ekstra på skyldfølelsen. Lommeboken din rister på hodet av skuffelse. Du legger den så i posen som skal til Fretex, i håp om at noen andre kan gi den mer enn du kunne. Adjø, rosa paljettkjole.

Kjenner du deg igjen? Vi har sett denne situasjonen skje gang på gang. Hva er det med gode salg og dårlige kjøp? Frykt ikke, denne Black Friday'en er en mulighet til å ta smarte beslutninger! Her er våre 4 beste tips til god salgsshopping.

 

1. Vær bevisst - vær fornuftig

Det er jo bare så lett å la seg friste i havet av billige klær! Vi har alle vært der. Men bare fordi den er på salg, betyr ikke at du trenger den. Tenk deg derfor grundig om; behøver du faktisk denne kjolen, eller er det prislappen som er mest tiltrekkende? Vårt forslag: se for deg plagget i skapet ditt om 5 måneder - vil du fortsatt bruke det? Da blir det enklere å skille ut “hot” fra “not”.

2. Kjøp ting av kvalitet

Nå hørte du kanskje stemmen til moren din i hodet ditt, men dette er faktisk superviktig! Vi tar vare på klimaet litt og litt ved å kjøpe ting som kommer til å vare, kontra noe som er laget for å kastes eller byttes ut om en kort stund. Vær nøye med hvor du handler fra, og sørg for at det du kjøper er laget med gode og mer bærekraftige materialer.

3. Planlegg

Dette er kanskje det tipset som har hjulpet oss mest. Setter du en plan på hva du behøver å kjøpe på Black Friday, slipper du å ved uhell å sitte igjen med masse ting du egentlig ikke hadde sett for deg (og heller ikke egentlig ville ha), samtidig som du fortsatt mangler ting du faktisk har behov for. Se gjennom garderoben og tenk deg om: hva har jeg fra før, hva er på tide å bytte ut, hva vil jeg komme til å trenge? Spesielt om du har barn kan det være lurt å tenke i forveien – kjøp klær de kan vokse inn i! Da slipper du å betale full pris når de blir større.

4. Lag et budsjett

“Hvor i all verden ble pengene mine av?” Dette tipset henger sammen med det forrige. På Black Friday er det lett å gå litt bananas med så mange fristende salg, men her er det lurt å ha tunga rett i munnen og legge en game-plan. Husk at den eneste måten du faktisk kan spare penger på salg er ved å kjøpe noe du ellers hadde måttet kjøpe til fullpris. Setter du opp et pengebudsjett for shoppingen, sammen med en fornuftig innkjøpsplan, så kan du unngå både tom lommebok og shopping-hangover.

PS! Det kommer alltid flere salg. Black Friday er bare én av mange andre muligheter, så om du ikke finner noe du trenger så er det lov å vente til en annen gang. 

 

Hvordan kan vi snakke om bærekraft, og samtidig ha Black Friday salg? Se vår Q&A.

Flere Stories
Tips til å kle deg mer bærekraftig

Slik kan du kle deg mer miljøvennlig

Eller, er det i det hele tatt mulig å kle seg miljøvennlig? Vi mener svaret er… tja. Det er nok ikke mulig å få et 100% miljøvennlig klesskap, men med smarte valg og en godt gjennomtenkt plan kan du komme godt på vei.
Les mer
11 måter å gjenbruke strømpebuksene dine

11 måter å gjenbruke strømpebuksene dine

Ikke kast de raknede strømpebuksene dine, det er utallige ting du kan bruke dem til! Og når de ikke kan gjenbrukes, kan de alltid resirkuleres.
Les mer