Miljø

Barneklær av mirakelfiber – Bra for både kloden, poden og lommeboken!

Det finnes et mirakelfiber som ingen vitenskapsmenn har klart å etterligne. De unike egenskapene til ull gjør det varmt, bærekraftig og kan til og med hjelpe på atopisk eksem!

Ull er et av historiens eldste tekstilmaterialer, men fremdeles vet vi ikke helt hva som gjør det så unikt.

Heller ikke Tone Skårdal Tobiasson, journalist og forfatter med ull og miljøarbeid innen tekstilindustrien som spesialfelt.

Tone Skårdal Tobiasson er aktuell
med boken Norsk Strikkehistorie, 
som lanseres september 2018.

- Nå tok du meg på fersken i fjellheimen med ull fra topp til tå og Pierre Robert-toppen på, ler hun når vi ringer. Hun anbefaler ull til all slags aktivitet, særlig når du skal holde deg varm og komfortabel.

- Med ull blir man ikke kald selv om man blir svett. Mens andre fibre blir iskalde når de blir våte, har ullen de unike egenskapene at den kan absorbere over 30% av sin egen vekt uten å føles våt, og når den først blir våt så kollapser den ikke. Det er dette mange av de syntetiske fibrene prøver å etterligne, men bare naturen klarer å få til. Det er så avansert at vi har problemer med å forklare hvordan dette er mulig. Men noe av hemmeligheten går nok på selve strukturen på fiberne, at de fortsatt inneholder luft selv når de blir våte. Og luften isolerer.

Luftinnholdet er også årsaken til at det ikke så lett utvikler seg vond lukt i ullklær. Derfor kan de ofte luftes ut i stedet for å vaskes, og dermed sparer man både energi, vann og kjemikalier.

Ull reduserer kjemikaliebruk

Og nettopp med tanke på miljø, mener Tobiasson at ull er et av de beste materialene man kan velge. Også på grunn av at produksjonen av ulltekstiler som regel medfører mindre kjemikaliebruk enn mange andre materialer.

- Noe helt konkret er dette med brennbarhet. Ull er veldig vanskelig antennelig, mens andre tekstiler ofte blir tilsatt brannhemmende kjemikalier som er verstinger når det kommer til miljø. Noen blir også tilsatt såkalt «odør-kontroll». Så mange andre fibre blir behandlet med masse kjemikalier for å få noen av egenskapene ullen har fra naturens side.

Se etter barneklær med Svanemerket

Flere og flere produsenter påstår at deres barneklær er bærekraftige, men kan forbrukeren stole på at dette er sant?

- Den merkeordningen vi har i Norge som jeg er mest trygg på og også gledelig anbefaler, er Svanemerket. Det finnes en rekke merkeordninger, men det varierer hvor omfattende de er. Som organisasjon er det derfor vanskelig for oss å vite i hvor stor grad de faktisk er bærekraftige, sier Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender i et intervju til KK.

Les også artikkelen Hurra vi har fått svanemerket!

- Vi skulle ønske at klesmerkene gikk sammen og hadde en felles standard for merkeordninger i større grad, som alle selskapene benyttet seg av. Da hadde det vært mye enklere å orientere seg som forbruker! Når noe er Svanemerket, så VET du at det er bra, men når et klesmerke selv erklærer noe for bærekraftig, så er det vanskelig å vite om det er så bra som det gir seg ut for å være, sier hun.

 

Visste du at…

…Alt ullundertøy* til barn fra Pierre Robert er svanemerket? Svanemerket er det offisielle, nordiske miljømerket, og de setter strenge krav til hele produksjonsprosessen, fra råvare, dyrevelferd, sosiale forhold og produksjon, til transport og emballasje.

*Gjelder ikke ullsokker

 

Kan bedre symptomer på atopisk eksem

Men hva med dem som ikke kan bruke ull på grunn av eksem og sensitiv hud?

- Det er teknisk umulig å være allergisk mot ull. Da hadde man også vært allergisk mot sitt eget hår, siden bestanddelene er de samme, forteller Skårdal Tobiasson.

- Det man kan være allergisk mot er eventuelle kjemiske behandlinger som ullen har gjennomgått, eller rester av lanolin. Men det er høyst sannsynlig den mekaniske kontakten med ullplagget direkte mot huden noen reagerer på, og da er det fordi man bruker ull som er for grov. For eksempel en genser av norsk ull, i stedet for myk merinoull. Studier har faktisk vist at symptomene på atopisk eksem blir gradvis bedre når huden dekkes av superfin merinoull, det vil si ull av fiber med en tykkelse på mindre enn 18,6 mikron.

- Dette har vært vanskelig å forklare vitenskapelig, men man tror dette kommer av ullens evne til å både absorbere og desorbere fuktighet. Hud med atopisk eksem er veldig sensitiv og «lekker» fuktighet. Og da tror man ullen virker som en ekstra barriere som absorberer denne fuktigheten og gir den tilbake igjen til huden. Og dette er helt unikt, avslutter Tobiasson.

Shop The Look

249,00 NOK 174,30 NOK
30%
249,00 NOK 174,30 NOK
30%
289,00 NOK 202,30 NOK
30%

 
Flere Stories
Mikroplast for dummies: En Q&A

Mikroplast for dummies: En Q&A

Det er mye snakk om mikroplast i havet. Men hva er egentlig mikroplast, hvor kommer det fra og hva kan du gjøre for å unngå det?
Les mer
3 grunner til å velge økologisk bomull

3 grunner til å velge økologisk bomull

Usikker på hvorfor du burde velge økologisk bomull? Lurer på hvorfor økologisk bomull er bedre enn vanlig bomull? Her er 3 enkle grunner.
Les mer
Vi oppfordrer alle til å kildesortere!

Slik sorterer du forpakningen fra Pierre Robert

Vi oppfordrer alle til å kildesortere! Visste du at plastkrokene på våre pappforpakningen kan kastes rett i papiravfallet? Krokene skilles ut på gjenvinningsanlegget. Les mer om hvordan våre pakninger skal sorteres.
Les mer