Materialer og miljømerker

10 fakta om ull

Nordmenn er glade i ull. Mens våre europeiske naboer knapt bruker ull i det hele tatt, har vi et kjært og i mange tilfeller senitmentalt forhold til ull, dypt forankret i tradisjon.

Trelagsprinsippet og bruk av ullundertøy til trening har vært vanlig lenge, men de siste årene har flere av oss begynt å bruke ullundertøy i hverdagen.

Moderne ullundertøy er i hovedsak laget av merinoull. Merinoull klør ikke, og føles behagelig og lett mot huden. Det holder på varmen, trekker fukt bort fra huden, virker bakteriehemmende og kan i de fleste tilfeller vaskes i maskin.

Pierre Robert bruker kun sertifisert, mulesingfri merinoull.

Ullfakta

 

 • Ull er 100 % fornybart og naturlig, og er derfor en av våre mest bærekraftige materialressurser.
   
 • Kvaliteten på ullen bestemmes av blant annet sauerase, hvor på sauen ullen kommer fra og når den ble klippet. Merinoull har lengre og tynnere fibre enn andre ulltyper, og plagg i merinoull føles lette og myke mot huden. Fibrene er mer elastiske enn vanlige ullfibre, og holder bedre på fasongen.
   
 • Ull kan holde på mye fuktighet uten å føles våt, og transporterer fukt bort fra huden. Om vinteren er det derfor en fordel å bruke ull innerst mot huden og på føttene. Om man blir svett, vil fukten flyttes bort fra huden og ut i det ytterste laget, slik at man ikke føler seg klam, og ikke fryser. Ull vil også holde deg varm selv om den er våt.
   
 • Ull gir temperaturregulerende egenskaper, og regulerer både kulde og varme. Om vinteren har den en varmeisolerende effekt, mens tynne ullplagg kan brukes hele året.
   
 • Ull virker flammehemmende.
   
 • Ull har bakteriehemmende egenskaper. Det hinder svettelukt og passer dermed ypperlig som undertøy og sokker. BH og innlegg i ull er også bra for ammende mødre, både for å trekke fukten bort fra huden, men også for å hindre infeksjon.
   
 • Ull har selvrensende egenskaper og er enkelt å holde rent. Ull behøver ikke å vaskes ofte, og kan gjerne luftes i stedet for å legges til vask.
   
 • Ull er elastisk, det holder godt på fasongen og krøller minimalt. Hvis et plagg har krympet, kan det i mange tilfeller strekkes tilbake i fasong.
   
 • Nordmenn har et særegent forhold til ull. I andre europeiske land, inkludert Sverige, er ikke ull på langt nær like populært. En undersøkelse utført av SIFO i 2012, viser at en gjennomsnittlig engelsk familie eier under 1/3 så mange ullplagg som en gjennomsnittlig norsk familie (SIFO: Valuing Norwegian Wool 2012).
   
 • 93 % av alle norske mødre bruker ull på baby (Ipsos MMI 2012).

Se våre kategorier for ullundertøy:
Ullundertøy barn | Ullundertøy dame | Ullundertøy herre | Ullundertøy baby

Ønsker du mere fakta kan du lese artikkelen "Hva er ull"

Flere Stories
Svanemerket

Svanemerket

Over 90% av våre ullplagg har Svanemerket: Nordens offisielle og mest kjente miljømerke. Det gir et tydelig signal om at plaggene er laget under anstendige forhold, med omtanke for mennesker dyr og miljø.
Les mer
Vi elsker ull!

Hva er ull

Vi elsker ull! Ull er et av våre fineste naturmaterialer, med unike egenskaper som gjør det enestående innenfor tekstilverdenen.
Les mer
Om Tencel

Hva er Tencel®?

Tencel® er et av våre mest miljøvennlige tekstilmaterialer. Materialet kommer rett fra naturen og utvinnes av FSC*-sertifisert cellulose fra bærekraftig skogsdrift. Tencel® har mange av de samme gode egenskapene som ull, og klær laget i Tencel® er myke, slitesterke, holder godt på passformen og fører fukt bort fra huden.
Les mer